Stoom aflaten in de leraarszaal

Moet je iets van het hart over de voorbije werkdag bijvoorbeeld?

We plaatsen alle respectvolle reacties.

Je mailadres verschijnt NIET op deze site, alleen je naam of nickname.

Uiteraard kunnen we geen berichten plaatsen die echte namen van collega’s of leerlingen bevatten. 

Omdat we overdag zelf voor de klas staan, kan het even duren voor je reactie wordt gepubliceerd. Alvast bedankt voor je geduld!

Video afspelen

Geef een reactie

3 Reacties

 1. S
  Stan op 12/09/2023

  Eerst en vooral, deze blog is een heel mooi initiatief dat ik absoluut toejuich. Het schooljaar is pas begonnen en ik heb al het een en ander meegemaakt. Ik heb al wat jaren ervaring maar ik herinner mij nog goed het eerste jaar dat ik les ging geven. Ik deed een lange interim voor een leraar die ziek was geworden. Van de ene dag op de andere was ik niet alleen een leraar maar ook een klastitularis die ook nog eens mee op buitenlandse excursie moest met jongeren die amper ouder waren dan ik. Een of twee collega’s hebben zich goed over mij ontfermd maar een aantal anderen lieten mij aan mijn lot over. Wanneer ik nu een beginnend leerkracht in mijn school ontmoet stap ik altijd op hem of haar af en durf ik te vragen hoe het gaat en of er iets is waar ik hen mee kan helpen. Ik hoop dat iedere leraar die al wat kilometers op de teller heeft dat doet. Ik vind het goed dat Ruth Lasters schrijft dat ze hoopt dat elke beginnende leraar een foutenmarge krijgt. Want het zijn net de fouten waar je het mest van leert. Maak er een mooi schooljaar van.

  Beantwoorden
 2. C
  Charlotte op 18/09/2023

  Lieve mevrouw Lasters ik heb zonet je eerlijke en rustgevende anekdote gelezen aan de beginnende leerkracht. Ik zou je via deze manier willen bedanken voor de prachtige woorden. Ik merk zelf dat voor de klas staan iets extreem complex is omdat leerkrachten vaak gezien worden als alleskunners en slechte momenten precies niet kunnen of mogen. Ik neem jouw woorden mee naar mijn stage en verdere carrière! Bedankt!

  Beantwoorden
  • Avatar
   Ruth Lasters op 18/09/2023

   Lieve Charlotte,

   Hartverwarmend om van je te horen!
   Ik herinner me jou als een heel fijne, empathische leerling. En empathie is een van de belangrijkste tools van een leerkracht die het niet alleen volhoudt maar die ook plezier vindt in de job. Jij komt er dus sowieso! Dat weet ik zeker. En je doet het vast al heel goed. Vergeet niet dat je recht hebt op een ruime foutenmarge als beginnende leerkracht! Ik hoop van harte dat je collega’s en directeur je die geven. En mochten er enge krokodillen bij zijn die je die foutenmarge niet geven: weet dan dat zij in de fout gaan en niet jij!

   Veel liefs,

   je oude juf die heel erg trots op je is

   Beantwoorden