Lieve beginnende leerkracht,

Komende tijd deel ik hier enkele Klasmanagementstechnieken Van Buiten Het Boekje, die misschien heel onnozel overkomen zo buiten de context van een klas, maar die mij hebben in staat gesteld vol te houden in het onderwijs.

Ik heb deze technieken ontwikkeld voor mezelf na een heel moeilijke start (meer daarover lees je hier).

Aangezien deze blog praktische hulpmiddelen wil bieden aan (beginnende) leerkrachten, kan ik niet anders dan hier een inkijk geven in mijn echte klaspraktijk. Dat voelt een beetje onwennig voor mezelf, ik moet me er eigenlijk behoorlijk kwetsbaar voor opstellen. Maar liever dát dan een zoveelste onderwijsblog worden vol prachtige, steriele statistieken en theoretische uiteenzettingen waar je echter geen flurk aan hebt als je een complexe klas van 25 leerlingen als een Boeing 747 in de lucht moet krijgen. In je dooie eentje, met niets dan je stem en je blik. Integendeel, als je op zo’n moment aan academische lulpraat denkt, erger je je toch dood aan de kloof tussen het beleid en de praktijkvloer.

TECHNIEK VAN BUITEN HET BOEKJE #1

De klas eerst aanzetten

Ik heb dit ritueel door de jaren heen ontwikkeld en het bespaart me heel wat stress.

Met ‘de klas eerst aanzetten ’bedoel ik het volgende: ik noem elke leerling bij zijn/diens/haar naam terwijl ik heel bewust oogcontact met hem/hen/haar maak. En dan, zeg ik telkens ‘check’. Pas als ik ‘blik in blik gegaan ben’ met elke leerling, begin ik aan mijn les in drukkere klassen.

Ik doe dit trouwens niet alleen aan het begin van een les, ook in het midden van een les die door geroezemoes dreigt te ontsporen. Dan herneem ik  dus dezelfde techniek als hierboven omschreven.

De paar minuten die ik ermee ‘verlies’, win ik ruim terug doordat ik daarna niet om de haverklap moet gaan ‘sst’en’ of op een andere manier moet optreden als opvoeder.

Als je elke leerling eerst indringend in de ogen kijkt, confronteer je jongeren met je eigen mens-zijn. Dat lijkt misschien overbodig, maar is het helaas niet in drukke groepen. Het is soms essentieel om even te benadrukken dat er geen robot voor de klas staat, maar een menselijk wezen dat respect nodig heeft om te kunnen werken. 

Binnenkort volgen er hier meer Klasmanagementstechnieken Van Buiten Het Boekje die voor mij werken, de ene al wat gekker dan de andere.

Nog een fijne dag of avond verder en laat de burn-out-vampier je niet bijten! Niet in je hals, niet als je voor de klas staat en al zeker niet ‘s nachts. 😉

Ruth

Zijn er bepaalde rituelen die jij uitvoert bij het begin van een les met een wat drukkere klas? We horen het graag! Je kan het hier vertellen.

© Niets van deze blog mag gekopieerd of op welke manier dan ook gebruikt worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.